Kirkehilsen/forside


FABRIK NR. 798.

Af Henning Høeg Hansen, Hong Kong.

Rundt omkring i Beijing ligger der en del efterladte fabrikker fra den tid, hvor statslige virksomheder domineret af russiske eksperter var dagens industrielle ret i den kinesiske hovedstad. Sine steder ligger der hele bydele af sådanne fabrikker. Med deres gammeldags teknologi og tilhørende forurening er de ved at være både overflødige og skadelige for miljøet. Og hvad skal man så stille op med dem?

En gruppe af kunstnere og galleriejere i Beijing har gennem nogen tid søgt at komme med et bud: man laver dem til kunstnerkolonier. Og det er, hvad der er ved at ske på ”Fabrik nr. 798” i et gammelt og delvist forladt industriområde i det nordøstlige hjørne af Beijing i bydelen Dashanzi, lige syd for motorvejen fra centrum til Beijing Capital Airport. Oprindelig producerede fabrikken elektronik til det kinesiske marked på en baggrund af sovjetrussiske investeringer og østtysk arkitektur. Resterne af de gigantiske fabrikshaller, gamle kantiner og nedslidte lagerrum er på vej til at udgøre et artistisk kraftcentrum i Beijing. Det er ikke helt let at finde stedet eller danne sig et overblik over det, for det er en samling noget spredte gallerier, arbejdende værksteder, mondæne cafeer og en enkelt boghandel (”Timezone 8 Art Books”). Og midt mellem al denne afslappede kunstneriske aktivitet arbejdes der stadig på visse dele af det gigantiske fabrikskompleks med mere håndfast produktion. Den letteste måde at finde stedet på er at tage en taxa til Jiuxianqiao Road og bede om at blive sat af ved ”No. 4 Entrance to Factory 798”. Denne indgang er i virkeligheden en gade, hvor man ved indgangen har et moderne boligkompleks (Hong Yuan Apartments) og en enkelt vagtmand. Bag ved ligger så det store gamle industriområde.

Det hele virker lidt øde og forladt, men små skilte viser vejen til oplevelserne. I det kombinerede galleri og spisested ”Sit” har man sat sig for at lave fransk ufusioneret mad og har i stedet valgt at have fusionsmøbler af klassiske kinesiske møbler og moderne internationalt møbeldesign. Og det skal tages helt bogstaveligt: gamle kinesiske stole og borde er skåret over og reduceret til halvdelen, og de manglende dele er herefter indsat i form af moderne møbler. Alt inventar i en hel fabrikshal er sat sammen på nye og ekstremt dekorative måder. I fotogalleriet ”798 Photo Gallery” udstiller en fotograf billeder af sammenlignelige motiver fra Zürich og Beijing. Og i et sidegalleri findes indkøbsmuligheder for gamle fotos fra de første år efter revolutionen i 1949. En hel hal i galleriet ”25000 Cultural Centre” er fyldt med underlige varianter af formand Mao, lavet af en lokal kunstner Wang Wenhai fra Mao’s åndelige hjemegn Yan’an. Så står man lige og mangler en ”væltepeter” udgave af formanden, er den her til salg i en smuk guldbelagt udgave.

Overalt er der bevaret mest muligt af de gamle bygninger – ”At Café” er et særligt smukt eksempel. Her sidder man i moderne vestlig cafestil og drikker kaffe, men væggene har delvist bevaret de gamle slogans fra stedets mere proletariske fortid.

Måske er det kontrasten, der er mest slående. Man går ud af en hip café og kigger lige ind i en væg af knuste ruder og rester af den sidste sandstorm i Beijing. Man går direkte fra boghandlen ud på en plads, hvor æsler trækker rundt med mursten, som nogle arbejdere har fjernet til genbrug. Fra den hede duft af kaffe på café ”Old Factory” går man lige ud i et virvar af gamle rør, hvor meget lidt caféagtige dampe hvisler ud af de utætte rør.

Alternativt? Tja, i det mindste anderledes. Meget anderledes. Turister på Den Himmelske Freds Plads bliver ofte inviteret ind på diverse gallerier og præsenteret for en ret så traditionel kinesisk kunst. Men i ”Factory 798” kan man også finde kunstneren bag ved værket, der ofte bor et sted på området i sit arbejdende atelie.

I kvarteret omkring ”798” kan man finde alt det anderledes, det bizarre, det groteske. Her er ingen klassiske billeder med yndige sønner sammen med en vandbøffel eller endnu en udlægning af en kinesisk bjergtop indhyllet i betagende tåger. Her mangler den klassiske kinesiske ”barndommens port” og det romantiske glansbillede af den yndige rødgardist med fletningerne, der var så manges tabte drøm om det første møde med kærligheden i den individuelle form. Her er det afvigende på dagsordenen. Det er bymenneskets isolation, familiens sammenbrud og rejsen ind i ukendte former og farver, der er sat op på væggene. Her er ny betagelse af den rå og meget kødelige erotik, samt al den søgen ud i menneskets grænseland, man kan ønske sig.

Så bliver det for meget med den kinesiske normalitet, den klassiske skønhed i Sommerpaladset og den obligatoriske benovelse over Tian An Men og Den Forbudte By, er ”Factory 798” et godt sted at få justeret sin æstetiske omverdensopfattelse. Og der er ikke megen grund til at gennemgå udstillingerne enkeltvis her, for de fleste er alligevel skiftet ud om 14 dage.

Trænger man som turist en dag i Beijing til en æstetisk tæppebombning af sit indre øje, er Factory 798 et godt sted at tage hen. Og café’ernes duft af kaffe, kage og kulørt industriel oprindelighed sikrer forbindelsen til de mere jordnære behov. Stedet anbefales på det på det varmeste i tilfælde af overfodring med kejserlige efterladenskaber og proletariske sandheder. Her er vægavisen blevet erstattet af graffitti. Velkommen til en genbrugt ruinhob omdannet til en rasteplads for søgende sjæle med splittede sind.

SVENSKA SIDAN

Kyrkan i Kina

är sannerligen inte död! Birgitta och jag har efter påsk gjort en resa med hela lärarkollegiet på Lutherska Teologiska Seminaret till Fujien-provinsen, norr om Guangdong. Vi besökte det teologiska seminariet i Fuzhou samt församlingar och kyrkor på flera andra platser. Överallt fick vi intryck av att kristendomen sjuder av liv. Här i denna kustprovins dit kyrkan kom mycket tidigt har den också slagit rot ordentligt, trots förförjelserna under kulturrevolutionen. Den materiella standarden på den teologiska skola vi besökte var dock mycket påver i jämförelse med den miljö vi kan erbjuda våra elever på LTS. Seminariet rektor, som själv suttit många år i arbetsläger, var 88 år. Respekten för dem som genomlidit alla förödmjukelsena under den mörkaste tiden på 60- och 70-talen är fortfarande stor. Dessa gamla ledare finns kvar överallt i både den katolska och den protestantiska kyrkan i Kina. Man vågar nog påstå att de ofta inte mäktar engagera sig för den förnyelse och anpassning av kyrkan till det moderna Kina som vore önskvärd. Men det är märkligt att höra att medlermsantalet i församlingarna i provisen ändå ökat från 90.000 är 1949 till ”minst” 780.000 nu. Siffran gäller den officiella kyrkan. Troligen finns det lika många eller fler i icke registerade kristna grupper.
En jättekyrka med 3.000 sittplatser höll på att byggas i den gamla staden Quanzhou, en slutstation på sidenvägen, dit kristendomen troligen kom redan på 700-talet.Ett par dagar tillbringade också vi i den vackra och trevliga kuststaden Xiamen, Taiwans närmaste stad på fastlandet. Här fanns många stora kyrkor med röda kors som lyste på långt håll.

Ny präst för svenska kyrkan i Hongkong/Kina har utsetts. Han heter Göran Wiking, presenteras i nästa nummer, och tillträder sin tjänst under hösten, troligen redan i sept.

Varmt välkommen till
FAMILJEGUDSTJÄNST INFÖR SOMMARLOV OCH SEMESTER
St. Stephen’ s Chapel i Stanley, Pingstdagen den 30 maj kl. 16

Det blir den sista gudstjänst jag leder här i Hongkong. Vi kommer att sjunga sommarpsalmerna och barnens sommarsånger. Som tidigare år får denna samling karaktär av skolavslutning trots att vi nu ej har så många barn. Kyrkfika som vanligt efteråt i annexet.

Per Larsson, Svenska Kyrkans präst, 1/ F, 24 Man Sau San Tsuen, Sai Kung. SVENSKA SIDAN

Tel 2792 2448, fax 2792 9706, e-mail mailto:%20larssonp@netvigator.com

 

Siden Sidst

April! En ganske almindelig måned, men når man ser tilbage, er der alligevel sket en del.

Fælles Nordisk Gudstjeneste d. 18. april
Både med hensyn til udformning og salmer er svensk, norsk og dansk gudstjeneste ordning og salmer forskellige. Men når man kombinerer ritualer og salmer samt glæden ved påskens budskab, bliver det bare en helt fantastisk oplevelse.
Stor tak til alle der medvirkede ved den fællesnordiske påskegudstjeneste.


Danmarks Nationaldag d. 16. april
Dronningens fødselsdag er en af Danmarks Nationaldage og blev traditionen tro fejret på værdig vis i et samarbejde mellem DBA, Konsulatet og Sømandskirken.
Allerede om morgenen d. 16. april var man lidt stolt som dansker, da man så South China Morning Post’s tillæg på 4 sider om Danmark (endda meget størrer nationer får ikke så meget spalteplads) og om aftenen var Main Hall på Mariners’ Club pyntet op med flag og blomster, Generalkonsul Søren Kragholm holdt tale og Ane og Jacob havde tilberedt de dejligste pindemadder. En rigtig hyggelig aften for danskere i Hong Kong, ikke mindst takket være sponsorerne: Carlsberg og Jepsen & Co., som skal have en stor tak.

Højskoleaften d. 22. april
I de sidste 30 år er der sket en enorm udvikling i Kina, både politisk og samfundsmæssigt, men når denne udvikling kombineres med et personligt engagement bliver det dobbelt interessant og historien får kød og blod. Professor Torbjörn Lundén paralleliserede sit eget liv og politiske standpunkter med udviklingen i Kina i samme periode. Lige fra han som 15 årig dreng i Sverige fik interesse for Kina, og besluttede at lære det kinesiske sprog og Kina var et fremmed eksotisk land meget langt væk, til i dag, hvor han er professor ved Stokholms universitet og velbevandret i kinesisk sprog og litteratur.

Et guds ord og en dansk leverpostej.
Kirkefrokosterne den første søndag i måneden har efterhånden udviklet sig til at være en af sømandskirkens væsentligste aktiviteter. Vi mødes til gudstjenesten og efterfølgende serveres en god dansk frokost. Det er hyggeligt og afslappet, hver gang tænker man, - det var bare så dejligt. Søndag d. 2. maj var der 40 deltagere, næsten 10% af alle danskere i Hong Kong.
Næste kirkefrokost bliver Pinse dag. søndag d. 30. maj.

Konfirmandlejr
Betingelserne for at blive konfirmeret er, at man er døbt, har et passende kendskab til den kristne børnelærdom og den danske højmesseordning (gudstjeneste).
I år følger Katrine og Nicolai fra Hong Kong konfirmandundervisningen og i begyndelsen af april havde vi en mini konfirmandlejr i 4 dage med Rasmus fra Shanghai. Højdepunktet og afslutningen af konfirmandlejren var, at konfirmanderne skulle „stå for alt“ ved søndagens gudstjeneste, - kagebagning (bibelkage) til kaffen, salmevalg, klokkeringning, ind- og udgangsbønner, læsninger og prædiken. Og de brave konfirmander gjorde det hele så flot, at hele menigheden klappede efter postludiet. Bravo.
I år har vi ikke konfirmation her i Hong Kong, da både Katrine og Nicolai skal konfirmeres i Danmark til sommer, men søndag d. 16. maj er sidste undervisnings søndag. Og da vil det igen være konfirmanderne, som holder gudstjenesten.


Katrine og Rasmus er ved at sætte salmenumre op

Kommende arrangementer

Det Kongelige Bryllup
Main Hall i Mariners' Club var pyntet i røde og hvide farver og ca. 125 danskere fra Hong Kong/Macau/ Kina havde imødekommet invitationen til at se det Det kongelige bryllup fredag d. 15. maj.
Teknikken med at hente signalerne ned fra sat2 satellitten kom på plads i sidste øjeblik og efter et par blink kom transmissionen klart igennem hele aftenen. Det blev både en højtidelig og festlig aften og da Kronprins Frederik klemte en tåre ved synet af sin elskede Mary i kirken, kunne man næsten høre alle kvindehjerte banke.

Stor tak til GNnetcom som var hoved sponser og til DBA for donationen af teknikken til denne uforglemmelige aften
og tak til Maersk Hong Kong, som stillede "projectoren" til rådighed. 

 

Torsdags formiddagskaffe
Hver torsdag kl. 10.00 i Danish Room
Har du lyst til en hyggelig torsdag, så tøv ikke med at komme og være med!!! Pga. frokosten, så er der tilmelding på
tlf. 2428 6771 el. 9830 9702.
Pris HK$ 40,- pr. gang.

Balut
Er du til en pigeaften baseret på hyggeligt samvær, god mad og terningspil, som alle kan være med til, så er balut måske noget for dig.


11/5  Yacht Club
11/6  FCC

Yderligere oplysninger vedrørende balut kan fås hos: Kirsten Hansen; Tlf.: 2723 6923.

VÅRKONSERT MED KAMMARKÖREN

Piteås musikskolas kammarkör kommer till Hongkong! Kom och njut av vackra vårsånger!
Var: Mariner’s Club, Kowloon
När: 6 maj, klockan 18.00
Inträde: 100 HKD för vuxna, 50 HKD för barn (under 15 år)

Generalkonsulatet bjuder på förfriskningar med tilltugg i pausen.

Sveriges generalkonsulat
Svenska Kyrkans präst i Hongkong
Dansk Sømandskirke

Grundlovsdag d. 5, juni.
Grundlovsdag har ikke tidligere været fejret i Hong Kong. Vi er ved at planlægge en rigtig familiedag på lejrskolen Lei Yue Mun, som har alle slags faciliterne til spil og leg.

Sankt Hans aften torsdag d. 23 juni
Junketur til Lamma Island og bål på stranden og afbrænding af heks

 

Artikler

Sommerferie arbejde

B&O

„Every summer B&O Hong Kong likes to take on one to two college students from Denmark as Sales Trainee in our Company. Typically they would work for 6 to 10 weeks, mainly at our stores. They would be given some training on products and selling skills, plus exposure to our PR, advertising and customer service activities. They would be paid the same salary as our local salepersons at starting level. Depending on inidival needs, we can also assist in finding local accomodation.

Interested parties could contact the me at <mailto:ericlokk@hotmail.com> ericlokk@hotmail.com or our head office at 11/F Sino favour Center, No. 1 On Yip Street, Chai Wan, Hong Kong. Tel:852 34168866.“

 


Havnen

Havnen i april.


Danske skibe 28

”Sikken dejlig dag det er i dag” – starter en kendt dansk sang og med april kom det gode vejr til Hong Kong. Torsdag den 8. – Skærtorsdag – blev erklæret for den sidste vinterdag og mod forventning fik meteorologerne ret! Det gode vejr kom faktisk og findes der bedre vejr i Hong Kong end nu, hvor temperaturen er behagelig og fugtigheden til at holde ud? Det er virkelig nu, det skal nydes.

På container havnen benyttede vi os af sommerens komme, til at afholde årets første grill-fest for søfolkene. Da vores grill er i stykker, til stor morskab for søfolkene – for hvor meget kan en grill gå i stykker? – det er en GAS-grill!!!, stod menuen på hot dogs. En håndfuld søfolk dukkede op og det blev en fornøjlig aften og nat, før de sidste gik ned til deres skibe. Det blev ikke den eneste grill-fest vi holdt i april! På opfordring blev grillen tændt igen i månedens sidste weekend og denne gang var der rent faktisk en grill – venligst udlånt af Mariner’s Club, så der ikke igen skulle opstå misforståelser om vores tekniske kunnen. Samtlige danske skibe i havn var repræ-senteret og en kyndig hovmesterinde havde tilbudt, at give en hånd med i forberedelserne og sikken et måltid det blev – sågar med færøsk lam, som specielt vagte stor begejstring blandt den færøske del af selskabet! Da gangvejene nærmede sig, gik den gule gummistøvle rundt ved bordet (ægte giro 413-stil) og alle var enig om, at det havde været en dejlig aften. Hvis sommeren beslutter sig for at blive, bliver det bestemt heller ikke den sidste grill-fest, der bliver afholdt i Danish Room! Det med grill’en arbejder vi på....

Men det er ikke kun sommerens komme, der er blevet fejret i den forgangne måned. Påsken blev i år fejret med en fælles-nordisk gudstjeneste inde i Mariner’s Club i Tsim Sha Tsui. Gudstjenesten var en blanding af norsk, svensk og dansk gudstjeneste, og der var solosang og salmer, der blev skiftevis sunget stående og siddende, hvilket nu og da gav en smule forvirring. Tekstlæsningerne stod holdet på Ascension House for og hele arrangementet blev afsluttet med kaffe og norsk hjemmebag.

Påsken blev dog brugt til andet end gudstjeneste! En del af den danske koloni, havde valgt at bruge højtiden til, at kippe med det Hong Kong-Danske flag i Kuala Lumpur, hvor årets Viking Cup løb af stablen. Her var sommeren også kommet til, men trods hede og ømme ben, opnåede vores hold en flot anden-plads og et stort tillykke skal lyde herfra sømandskirken. Så gav den åndelige vejledning ved taktikmødet alligevel bonus!

Men særlig fint var vejret fredag den 16. april – hvor alle danskeres Dronning Margrethe’s fødselsdag blev fejret i Main Hall i Mariner’s Club. Her bød General Konsulatet, DBA og Sømandskirken på tale, fællessang, pindemadder og drinks. Halvtreds danskere havde valgt at bruge deres fredag aften på at fejre regenten og fejret det blev hun, efter alle kunstens regler!

Skulle vejret ikke holde, starter maj måned dog vanen tro med kirkefrokost den 2. klokken 11, hvor vi efter gudstjenesten vil nyde et udvalg af det gode danske kolde bord, med dertilhørende øl og snaps. Menuen kan findes andetsteds i Kirkehilsen. Men maj byder også på andet end gudstjeneste og smørrebrød, for maj er, hvis det skulle have forbigået nogles opmærksomhed, måneden hvor vor allesammens Frederik og Mary skal smedes sammen i hymnens lænker. Også her i Hong Kong vil dagen blive markeret og vi håber I er mange, der vil deltage i festlighederne.

På gensyn i maj, til leverpostej, hygge og kongerøgelse.

Ane og JacobGrillfest maj 2004


Copyright © 2002 Danish Seaman's Church Hong Kong